Γαύρος με ντομάτα στο φούρνο του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Ένα πιάτο, γνήσιος μεζές, το οποίο κλείνει μέσα του όλο το καλοκαίρι. Μοναδική γεύση, που επιτρέπει ατελείωτες βουτιές με φρέσκο ψωμί στη λαχταριστή σάλτσα του. Εύκολο, γρήγορο και εξαιρετικής νοστιμιάς.”

Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος Μαγειρέματος: 10’

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό γαύρος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Ανθό αλατιού
  • Κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 πρέζα ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα ψάρια αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για 10’ για να στραγγίξουν καλά.
Σε μία ρηχή κατσαρόλα ετοιμάζουμε σύβραση, βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2′-3’ προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Απλώνουμε τη μισή σύβραση σε ένα ταψί, τοποθετούμε ομοιόμορφα τον γαύρο και προσθέτουμε την υπόλοιπη σύβραση από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C για 10’-12’ περίπου.
Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τη ρίγανη.