29.4 C
Thessaloniki
29.4 C
Thessaloniki

Φορείς

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.), γνωστή και ως Λαχαναγορά, είναι το σημείο όπου καθημερινά διακινούνται 600-800 τόνοι φρούτων και λαχανικών, καθώς και περίπου 600 τόνοι κρέατος σε εβδομαδιαία βάση την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι καθημερινά εισέρχονται κατά μέσο όρο 2.000 οχήματα και ο αριθμός των εργαζομένων και τον επισκεπτών αγγίζει τις 5.000. Στους χώρους της ΚΑΘ λειτουργούν παράλληλα γραφεία μεταφορών, λογιστικά γραφεία, καταστήματα χαρτικών και ειδών συσκευασίας, εστιατόριο καθώς και κυλικεία.

Social Plate

Το social plate είναι μια εξαιρετική δράση, με κοινωνικό πρόσημο από την ΚΑΘ και η μοναδική αντίστοιχη σε όλη την Ελλάδα. Στόχο έχει την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και τη στήριξη κοινωνικών φορέων με αντίστοιχη προσέγγιση. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018 ως «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» με τον διακριτικό τίτλο “Social Plate”, στο πλαίσιο του προγράμματος . NTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.

Κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο “Social Plate” και υπό την εποπτεία του υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη. Κατόπιν με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς, που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται.

Κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συσσίτια Εκκλησιών, Συλλογικότητες κ.α.) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή μη, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας. Έτσι, άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και όσοι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, το έχουν χάρη στην εθελοντική συμμετοχή όλων αυτών των επαγγελματιών, που συνεργάζονται με το “Social Plate”.

1.000(!) τόνοι φρούτων και λαχανικών έχουν διατεθεί από το 2018, που ξεκίνησε η δράση. 70 είναι οι φορείς που περνάνε, συνήθως μια φορά την εβδομάδα, για να παραλάβουν τα προϊόντα προς διάθεση.

Πέρα από το κοινωνικό έργο, το social plate αποτελεί ένα μέσο, προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού της απώλειας τροφίμων, καθώς επίσης και της παροχής εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος.

Στη λειτουργική ιστοσελίδα www.socialplate.eu μπορεί να εγγραφεί, όποιος προσφέρει φαγητό, όποιος χρειάζεται φαγητό ή όποιος θέλει να βοηθήσει για να σώσουμε το φαγητό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”

Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», είναι ένα από τα πλαιότερα της πόλης καθώς ιδρύθηκε το 1868 και εγγράφηκε στα βιβλία του Ελληνικού Κράτους το 1915.

Η δημιουργία του Σωματείου ήρθε σε μια εποχή, που το νεαρό τότε ελληνικό Κράτος, με όλες τις αδυναμίες του, αγωνιζόταν να εδραιώσει την ύπαρξή του. Η ανάγκη των αρτοποιών της εποχής, μέσα από τη δημιουργία του Σωματείου ήταν να επιλύσουν προβλήματα του κλάδου τους, να αλληλοστηριχθούν και να κατοχυρώσουν την επαγγελματική θέση τους, στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

Από την αρχή της δημιουργίας του τα μέλη αναγνωρίζουν την αξία και τη δυναμική του Σωματείου και εντάσσονται σε αυτό. Στους σημερινούς στόχους του είναι η διατήρηση της σύνδεσης μεταξύ των μελών, η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τεχνικών, η καλή σχέση με τους καταναλωτές και η ενίσχυση και ισχυροποίηση της αξίας του βιοτεχνικού ψωμιού.

Οι δράσεις και οι συνεργασίες του Σωματείου πολλαπλές και με κοινωνικό πρόσημο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η συμμετοχή στο Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η κατασκευή του μεγαλύτερου κουλουριού Θεσσαλονίκης στον κόσμο το 2014, 165,76μ.

Ταυτόχρονα υλοποιούν προγράμματα, όπως η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας -Τοπικού Δικτύου Παραγωγών στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Διεθνούς Έργου ‘LOC FOOD Τοπική ανάπτυξη και διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων”, το πρόγραμμα μαθησιακής και επαγγελματικής κατάρτισης Erasmus+, το 2015 στην Πορτογαλία με τη συμμετοχή 15 αρτοποιών και με θέμα “Παραγωγή υγρής ζύμης για την αρτοποιία”, προγράμματα ΛΑΕΚ, ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και πολλά άλλα.

Στις μελλοντικές δράσεις του Σωματείου είναι η κατοχύρωση του «Κουλουριού Θεσσαλονίκης» ως προϊόν Π.Γ.Ε και η δημιουργία Μουσείου Άρτου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των στόχων βιωσιμότητας εντάσσονται δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας και περιορισμού της σπατάλης τροφίμων σε συνεργασία με φορείς, όπως οι Πράξη Αγάπης, Chefs for Zero Hunger, αλλά και με την εκκλησία, για τη διάθεση εναπομεινάντων προϊόντων σε ευάλωτους και συσσίτια.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΑΒΒΕ)

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας (ΕΑΒΒΕ) ιδρύθηκε το 2001 από μία ομάδα βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι είχαν όραμα την ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας και της πραγματικής αειφόρου ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Αφορμή για την ίδρυση της ήταν η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης αγοράς βιολογικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, στην Καλαμαριά, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των βιοκαλλιεργητών, του Δήμου Καλαμαριάς και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η ΕΑΒΒΕ ίδρυσε τις τέσσερεις πρώτες αγορές βιολογικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Κόδρα, Νεάπολη, Περαία, Βότση), σε στενή συνεργασία με τους Δήμους οι οποίοι φιλοξενούν τις αγορές αυτές.

Στα είκοσι χρόνια ύπαρξης της, η ΕΑΒΒΕ συνεργάζεται με συλλόγους βιοκαλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα διαφύλαξης τοπικών σπόρων και ποικιλιών, όπως το Πελίτι, με δίκτυα ανάδειξης και προστασίας της βιοποικιλότητας όπως ο Αιγίλοπας, κ.ά..

Έχει διοργανώσει δύο Πανελλήνια Συνέδρια και πολλές ημερίδες με θέματα σχετικά με τη Βιολογική Γεωργία και το Περιβάλλον, συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις του κλάδου, προκειμένου να ενημερώνει αγρότες και καταναλωτές, λαμβάνει μέρος σε διεθνή fora, ημερίδες και συνέδρια στο εξωτερικό (Ιταλία, Βουλγαρία), ενώ συμμετείχε ως εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ειδική εκδήλωση για το ετερογενές υλικό.

Η συνεργασία με Σωματεία βιοκαλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα, έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του εθνικού, θεσμικού πλαισίου για τη Βιολογική Γεωργία, με σημαντικότερο έργο της τη θεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, το 2019. Είναι μέλος της IFOAM, της παγκόσμιας οργάνωσης των κινημάτων για τη Βιολογική Γεωργία.

Επιπλέον, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για τη σημασία των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων, της τοπικής διατροφής, της υπεραξίας των μικροκαλλιεργητών και των περιαστικών αγροκτημάτων και τελικά στην προσπάθεια συνδιαμόρφωσης, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες εστίασης της πόλης της Θεσσαλονίκης, μιας κουλτούρας, η οποία αναδεικνύει την πόλη, ως γαστρονομικό προορισμό με σαφή πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο περιορισμού της επισιτιστικής επισφάλειας, έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, το M-EatingHub, η ομάδα Chefs for ZeroHunger και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων, με τους οποίους συνεργάζεται για δωρεάν διάθεση φρέσκων βιολογικών προϊόντων.

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Professionals Greece, ιδρύθηκε το 1994 ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της είναι αρχιμάγειρες, ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες γαστρονομίας.

Η Ένωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs), έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς γαστρονομικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, με πολλές διακρίσεις, ενώ έχει οργανώσει σημαντικά events και διαγωνισμούς για τη μαγειρική τέχνη. Το 2020 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και το 2022 το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο, παρουσιάζοντας πιάτα βασισμένα στις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας.

Βασικός στόχος της Ένωσης είναι, η συνεχής και υπεύθυνη επιμόρφωση των μελών της στις διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους της γαστρονομίας, η συνεργασία και σύμπραξη με άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς ομοιοτεχνικές ενώσεις, που εφοδιάζουν τα μέλη της με τεχνογνωσία και εμπειρίες και αναβαθμίζουν το επαγγελματικό τους επίπεδο, αλλά και η προώθηση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και των προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, μέσα και από το θεσμό της Μακεδονικής Κουζίνας.

Στις καθιερωμένες διοργανώσεις της Ένωσης είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το 1997, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Το 2016 ήταν ο τοπικός φορέας στήριξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, Worldchefs Congress & Expo 2016, ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά γεγονότα παγκοσμίως, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων (Worldchefs) και το οποίο φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά σε μεσογειακή χώρα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη Θεσσαλονίκη.

Στις προσεχείς δράσεις της Ένωσης συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα μέλη της αναφορικά με τις διατροφικές ιδιαιτερότητες καθώς και τη σωστή διαχείριση των τροφίμων για zero waste. Ως επίσημο μέλος της Worldchefs, στηρίζει και συμμετέχει σε παγκόσμιες δράσεις της World Chefs Without Borders με σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και συνανθρώπων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις κάθε χρόνο σε σχολεία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχιμαγείρων.

Θεωρώντας ότι η στέρηση τροφής είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας, δημιουργήθηκε το 2018, μία εθελοντική αυτόνομη ομάδα μαγείρων και φίλων αυτών, που με στόχο την ανακούφιση αστέγων και ευπαθών ομάδων (μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες, και γενικά όπου υπάρχει ανάγκη) διανέμει φαγητό σε ανθρώπους κάθε θρησκείας, χρώματος και εθνικότητας.

Η ομάδα δέχεται χορηγίες μόνο σε τρόφιμα και είδη διατροφής.

Τα μέλη των Chefs for zero hunger είναι 30 άνθρωποι της γαστρονομίας της πόλης, που προσφέρουν το χρόνο και τη θετική τους διάθεση χωρίς κάποια συνεργασία με δημοτικούς ή δημόσιους φορείς.

Οι διανομές γίνονται από το πάρκο της ΧΑΝΘ μέχρι την πύλη Αξιού και όπου υπάρχει ανάγκη.

Κανένας μόνος, κανένας νηστικός!

https://www.facebook.com/zerohungerchefs

 

H Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να αναδείξει τη γαστρονομική ταυτότητα της κάθε Περιφερειακής ενότητας, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, αλλά και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ του αγροδιατροφικού τομέα και του τομέα Τουρισμού όλης της Περιφέρειας, ενισχύοντας τον γαστρονομικό τουρισμό.

Οι τοπικές κουζίνες και τα προϊόντα τους έχουν τη δική τους σύνθετη ταυτότητα, συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής. Μέσα από τη Μακεδονική κουζίνα αναδεικνύονται οι αυθεντικές τοπικές γεύσεις, οι εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακές πρώτες ύλες και ζωντανεύουν συνταγές, που γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου.

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης έχει αφομοιώσει γευστικές μνήμες διάφορων πολιτισμών και παραδόσεων, με διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες ήθη και έθιμα. Στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρμονική συνένωση της Βυζαντινής κουζίνας με την Εβραϊκή, την Ανατολίτικη και την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα, δημιουργώντας την «Κιμπάρικη» κουζίνα, που καθιέρωσε τη Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη της γεύσης. Στην τοπική κουζίνα γίνεται χρήση όλων των προϊόντων, που παράγονται στην περιοχή, όπως δημητριακά, ελιές, λάδι, κρασί, όσπρια, ρύζι, φρούτα, κηπευτικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά και ψάρια.

Οι χαρακτηριστικότερες τοπικές συνταγές έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή φήμη: κοκκινιστό κρέας με πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ), ο πατσάς, τα σουτζουκάκια, οι λαχανοντολμάδες, τα ντολμαδάκια, κότα γεμιστή, ο γύρος, αλλά και μερακλίδικες εντράδες και λαδερά.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα γλυκά της Θεσσαλονίκης: Τρίγωνα Πανοράματος, μπακλαβάς, κουρκουμπίνια, ραβανί, σάμαλι, τουλουμπάκια, σεκέρ παρέ, ισλί, κρέμες και αυθεντικό παγωτό καϊμάκι. Τα τσουρέκια όπως και οι μπουγάτσες αλμυρές ή γλυκές έχουν επίσης συνδεθεί με τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι ένα ακόμη κλασικό παραδοσιακό προϊόν, σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Στην Ημαθία, η εύφορη πεδιάδα ευνοεί την πλούσια αγροτική παραγωγή από μήλα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα. Στις ακτές του Θερμαϊκού, πρωτοστατεί η καλλιέργεια μυδιών, ενώ η πλούσια κτηνοτροφία, που ακμάζει στους ορεινούς όγκους του Βερμίου και των Πιερίων δίνει εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα. Η καλλιέργεια αμπελιών κυρίως στην περιοχή της Νάουσας, δίνει μια από τις ευγενέστερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, το φημισμένο ξινόμαυρο (ΠΟΠ).

Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει μαγειρεμένα κρέατα και κυνήγια, σαρμάδες, τραχανάδες, κεφτεδάκια και πίτες. Ξακουστό γλυκό της περιοχής είναι το ρεβανί, αλλά και οι κομπόστες, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, από την πλούσια παραγωγή φρούτων.

Στο Κιλκίς η τοπική κουζίνα έχει έντονα πολυπολιτισμικά στοιχεία και σημαντικές επιρροές από τον Πόντο. Στην περιοχή παράγονται κρασιά από το ξινόμαυρο (ΠΟΠ και την τοπική Νεγκόσκα στη Γουμένισσα. Το γάλα αγελάδας, τα τυριά από την πλούσια κτηνοτροφία, τα κεράσια,τ α βατόμουρα, μέλι, ψάρια από τη Δοϊράνη, βότανα και αρωματικά φυτά είναι μερικά από τα προϊόντα της περιοχής.

Η τοπική κουζίνα του Κιλκίς περιλαμβάνει τζιγεροσερμάδες, κεφτεδάκια, αλλά και πλήθος ποντιακών πιάτων, όπως σιρόν, φούστορον, κεσκέκι, κορκότο, τερσέ, τανομένο σορβά, καθώς και πολλά τουρσιά. Το λιμνίσιο γριβάδι αλλά και το κυνήγι δίνουν ιδιαίτερα πιάτα. Τα γλυκά εκτός από τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες πατούν κυρίως στην ποντιακή παράδοση με ωτία, χαβίτς, κ.α.

Η παραδοσιακή μαγειρική στην Πέλλα έχει έναν έντονο τοπικό χαρακτήρα, λόγω της απομόνωσης που επέβαλε η γεωφυσική μορφολογία της. Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι τα κεράσια, τα μήλα, οι ονομαστές κόκκινες πιπεριές τσούσκες, το κόκκινο πιπέρι, γνωστό ως Καρατζοβίτικο ή μπούκοβο. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα περιλαμβάνουν κρέας από πρόβατα, βοοειδή, χοίρους, όρνιθες, αλλά και πρόβειο γιαούρτι και τυριά. Από την αμπελοκαλλιέργεια παράγονται τοπικοί οίνοι ΠΓΕ, καθώς και αποστάγματα.

Τα τοπικά πιάτα έχουν και εδώ ποντιακές επιρροές. Στις παραδοσιακές συνταγές συμπεριλαμβάνονται το τσουμπλέκι (μοσχαρίσιο κρέας με σάλτσα ντομάτες, λαχανιά και τυρί), γριβάδι με κρεμμύδι στο φούρνο, γουλιανός με μαϊντανό και σκόρδο, ψητό κολοκύθι κίτρινο, λαχανοντολμάδες, χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα, με κυδώνια, κάστανο ή αμπελόφυλλα, διάφορα τουρσιά και πίτες. Ονομαστά γλυκά είναι το κεράσι, οι λαγγίτες, οι τηγανίτες, καθώς και το πετμέζι από σύκο ή σταφύλι.

Η κουζίνα της Πιερίας παρουσιάζει ποικιλία παραδοσιακών γεύσεων και συνταγών, χάρη στην πλούσια γεωμορφολογία της: ορεινή νότια και δυτικά, πεδινή ανατολικά. Στα ορεινά γραφικά χωριά η τοπική κουζίνα έχει βάση το κρέας, τις πίτες, τα τυροκομικά και τα χορταρικά. Αντίθετα, στις παραλιακές περιοχές σερβίρονται πιάτα με μύδια και ψάρια, που “παντρεύονται” με χορταρικά και λαχανικά.

Στην Πιερία παράγονται φρέσκα φρούτα όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα, σιτηρά, κηπευτικά, κάστανα, μέλι. Εκτρέφονται πουλερικά, θηράματα, ενώ από την πλούσια κτηνοτροφία παράγονται διάφορα τυριά. Στα παράλια οι μυδοκαλλιέργειες αποτελούν κεφάλαιο για τον τόπο.

Η Σερραϊκή γη δίνει γευστικές πρώτες ύλες, όπως τα φασόλια, το ρύζι, οι ντομάτες και οι πατάτες. Η σπιρουλίνα είναι ένα ακόμη φημισμένο τοπικό προϊόν. Ονομαστά είναι τα κρεατικά, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα Τζουμαγιάς και ο καβουρμάς. Στην περιοχή εκτρέφονται νεροβούβαλοι εδώ και αιώνες. Το κρέας τους μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους, ενώ το γάλα είναι η βάση για μοναδικά γλυκά.

Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει πιάτα με κυνήγι, λιμνίσια ψάρια, πίτες και τοπικά κρέατα. Η οινοπαραγωγή στις Σέρρες έχει εξελιχθεί θεαματικά. Το τσίπουρο Σερρών φημίζεται για το λεπτό άρωμα και την απαλή γεύση του. Σερραϊκά γλυκά με ιδιαίτερη φήμη είναι ο Ακανές, το τουλουμπάκι, η σερραϊκή μπουγάτσα, καθώς και τα «πονηρά Νιγρίτας», που παρασκευάζονται από φύλλο με γέμιση κρέμα σαντιγί.

Στη Χαλκιδική με το πλούσιο τοπίο, διαμορφώθηκε μια κουζίνα, που αξιοποιεί την ποικιλία των υλικών της γης και της θάλασσας. Η παρουσία Μικρασιατών, συνέβαλε ώστε, τα ντόπια εδέσματα να συνδυαστούν με τα ανατολίτικα, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα.

Κυριότερο προϊόν της Χαλκιδικής είναι η πράσινη ελιά, προϊόν ΠΟΠ, που αποτελεί το 43% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Η παραγωγή ελαιόλαδου δεν είναι μεγάλη, ωστόσο, υπάρχουν δύο προϊόντα ΠΟΠ το Αγουρέλαιο και το Γαλανό Μεταγγιτσίου. Βαθιές ρίζες έχει επίσης η μελισσοκομία, που δίνει πολύ και εκλεκτό μέλι. Στην περιοχή εκτρέφονται βοοειδή για το κρέας τους, ενώ παράγονται πλούσια τυροκομικά προϊόντα από τα ζώα της τοπικής κτηνοτροφίας.

Στη Χαλκιδική παράγονται εκλεκτά κρασιά (ΠΟΠ και ΠΓΕ), από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά), ενώ χαρακτηριστικό προϊόν είναι η Μουντοβίνα, το τσίπουρο των μελισσοκόμων, που προέρχεται από την απόσταξη νερού, όπου έχουν εμβαπτιστεί κηρήθρες.

Παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι η λεμονάτη γίδα, το κοτόπουλο με τραχανά, ο πασπαλάς, το αρνάκι ψήμα, αλλά και διάφορα είδη κυνηγιού.

Η μοναδικότητα της μαγειρικής του Αγίου Όρους έγκειται στη δημιουργία με περιορισμένα, λιτά υλικά και διαμορφώθηκε από τους κανόνες ενός αυστηρού θρησκευτικού πλαισίου. Από την αγιορείτικη κουζίνα απουσιάζει εντελώς το κρέας και τη θέση του παίρνουν τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία συνδυάζονται μοναδικά με διάφορα φρέσκα λαχανικά και χόρτα.

Τα όσπρια αποτελούν επίσης, βασική πρώτη ύλη και σερβίρονται συχνά σε συνδυασμό με λαχανικά. Στο Άγιο Όρος καλλιεργούνται αμπέλια και παράγονται μοναδικά κρασιά.

Από τις προσωπικότητες που καθόρισαν τη μαγειρική του Αγίου Όρους και την έκαναν γνωστή στον κόσμο, ήταν ο πατέρας Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός.

Περιγραφή και ανάλυση:

Περιγραφή και ανάλυση:

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της διατροφής και της γαστρονομίας, γεγονός, που ενίσχυσε την συμμετοχή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

Διαθέτει πληθώρα κρατικών και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με υψηλό επίπεδο σπουδών, διδακτικό προσωπικό, με υψηλή ακαδημαϊκή εξειδίκευση, αλλά και ανθρώπους του επαγγέλματος, οι οποίοι μεταλαμπαδεύουν στους σπουδαστές την πολύτιμη εμπειρία τους.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας

Ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Ιδρύθηκε το 1985 ως τμήμα «Διατροφής» του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και είναι το πρώτο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης με θέμα τη Διατροφή που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το Τμήμα έχει ως βασικούς του στόχους:

την κατάρτιση καλά εκπαιδευμένων πτυχιούχων Τεχνολόγων Τροφίμων που να είναι σε θέση να στελεχώσουν με επιτυχία τομείς της ελληνικής οικονομίας που ασχολούνται με τα τρόφιμα,

την προαγωγή της βασικής και εφαρμοσμένης γνώσης που αφορά την Επιστήμη και τη Τεχνολογία των Τροφίμων μέσω της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από το προσωπικό του.

Τμήμα Γεωπονίας

Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε έναν τομέα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα και την πλούσια τοπική αγροτική παραγωγή.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τμήμα Γεωπονίας

Το Τμήμα Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ είναι ένα από τα ιστορικότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Διαθέτει Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα με υψηλή εξειδίκευση και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής και της αγοράς.

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360
Σπουδές Μαγειρικής – Μάγειρες, Chef

LA CHEF LEVI
Σπουδές Μαγειρικής Τέχνης

ΙΕΚ ΑΛΦΑ
Διαιτολογίας & Διατροφής
Στέλεχος Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
Αγροτική Ανάπτυξη

ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Σπουδές Γαστρονομίας : Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική – Αρτοποιία

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ
Σχολή Μαγειρικής (Σεφ)
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Αρχιμάγειρας-Σεφ)
Σχολή Γεωπονίας – Γεωργικών Επαγγελμάτων
Σχολή ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής

ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)

ΙΕΚ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (
Chef)
Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)
Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος

ΙΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (
Chef)
Στέλεχος Τεχνολογίας & Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

ΙΕΚ ΣΙΝΔΟΥ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (
Chef)

ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)
Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Ι.Ε.Κ. ΘΕΡΜΗΣ
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (
Chef)

COOKINGWORKSHOPCONSULTING
Σχολή Μαγειρικής

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ &
PERROTIS COLLEGE

Η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Perrotis College, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, που ιδρύθηκε το 1904. Προσφέρει υψηλού επιπέδου προγράμματα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φοίτησης με Προπτυχιακές, Μεταπτυχιακές σπουδές και Επαγγελματική Εκπαίδευση. του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, της γεωπονίας, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας

Σημαντικό κομμάτι της προσφοράς της Σχολής η παραγωγή προϊόντων όπως τα αυγά, το γάλα και οι γαλοπούλες τα Χριστούγεννα, που διατίθενται στην τοπική αγορά.