Καλαμάρια γεμιστά του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Μοναδική τοπική έμπνευση για ένα πιάτο χορταστικό, αλλά ταυτόχρονα πλούσιο. Γνήσιος καλοκαιρινός μεζές, που θα συνοδευτεί άριστα από το ούζο, το τσίπουρο ή ένα λευκό κρασί. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του καλοκαιριού και μια εξαιρετική εκδοχή των μοναδικών ελληνικών γεμιστών. “

Μερίδες: 4-6
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Μαγειρέματος: 30’

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 κιλό φρέσκα καλαμάρια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κ.σ. σταφίδες μουλιασμένες σε νερό
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 100 γρ. κίτρινο ρύζι
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 1 φρέσκια ντομάτα αποφλοιωμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ανθό αλατιού & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το εξωτερικό δέρμα και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι να κάψει και αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη ντομάτα, 1 ποτήρι κρύο νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφηθούν τα υγρά.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση και κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα για να μην βγει το ρύζι όσο μαγειρεύονται.
Τα αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα δαφνόφυλλα, 1 ποτήρι κρύο νερό και το υπόλοιπο λάδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το φαγητό μείνει μόνο με το λάδι του, για περίπου 15’.
Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.