Κουλούρι Θεσσαλονίκης

“Το κουλούρι ξεκίνησε να παρασκευάζεται στην πόλη μας από τους πρόσφυγες και έμεινε ως το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που πουλούσαν οι κουλουρτζήδες με τους ταβάδες στο κεφάλι από τα ξημερώματα. Αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης σε κάθε της γωνιά είναι γεμάτη με κουλουρτζήδες που πουλάνε το ζεστό και φρέσκο κουλούρι της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι πλέον ξακουστό σε όλο τον κόσμο.”

Υλικά

1/2 kg αλεύρι σκληρό
½ κούπα χλιαρό νερό (για τη μαγιά)
1 κύβος νωπή μαγιά
2 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι
4κ ουταλιές σπορέλαιο
1 κουταλιά αλάτι
1/2 κούπα (περίπου) χλιαρό νερό 2 κουταλιές ηλιέλαιο (για το ταψί)
2 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνετε μισή κούπα χλιαρό νερό και διαλύετε καλά τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με μια διαφανή μεμβράνη και αφήνετε τη μαγιά να φουσκώσει για 30΄ λεπτά. Στον κάδο του μίξερ (με γάντζο )βάζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μια λακκούβα και ρίχνετε τη μαγιά, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνετε στην αρχή για 3΄ λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε δυνατή για άλλα 5΄λεπτά. Σκεπάζετε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄λεπτά. Την ξαναζυμώνετε για 5 λεπτά στο μίξερ.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 15 έως 18 μπαλάκια και πλάθετε (σε αλευρωμένη επιφάνεια) κορδόνια περίπου 30 εκατοστών. Στο μεγάλο ταψί της κουζίνας στρώνετε λαδόκολλα την οποία αλείφετε με λάδι. Ανακατεύετε το νερό με τη ζάχαρη. Βουτάτε τα κορδόνια, κρατώντας τα από τις άκρες, πρώτα στο ζαχαρόνερο και μετά στο σουσάμι.
Τα κλείνετε σχηματίζοντας το κουλούρι. Τοποθετείτε τα κουλούρια στο ταψί αφήνοντας απόσταση ανάμεσα τους. Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30΄ λεπτά. Γίνονται 3 ή 4 ταψιά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 15΄ λεπτά.
3–4 ταψιά