Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

“Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη. Το προτιμούν οι Θεσσαλονικείς γιατί είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Έχουν συνδεθεί με το Κυριακάτικο τραπέζι και το τραπέζι των Χριστουγέννων.”

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 400γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1+1/2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6-7 κόκκοι γαρίφαλο κοπανισμένο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • επιπλέον ζωμός λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το λάχανο και χαράζετε σταυρωτά το κοτσάνι του. Το ζεματάτε για λίγα λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Το βγάζετε σε μεγάλο ταψί κα ιξεχωρίζετε τα φύλλα του.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τους κιμάδες, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα γαρίφαλα, το κύμινο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά. Βάζετε λίγη γέμιση στην άκρη κάθε φύλλου, γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα και το τυλίγετε.

Στρώνετε 3-4 φύλλα στον πάτο μεγάλης κατσαρόλας. Τοποθετείτε μέσα τους ντολμάδες κυκλικά σε σειρές. Ρίχνετε το λάδι και ζωμό μέχρι να σκεπαστούν. Τους καλύπτετε με 3-4 φύλλα. Βάζετε επάνω ένα βαρύ πιάτο. Βράζετε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά. Χτυπάτε το αυγολέμονο με το γνωστό τρόπο και το περιχύνετε στους ντολμάδες.

Μερίδες 6