Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

“Η προέλευσή της τοποθετείται στο Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη πριν την Άλωση. Στη Θεσσαλονίκη έφτασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Σήμερα, είναι εκτατοντάδες τα μαγαζιά, που μπορεί κάποιος να την απολαύσει με κρέμα, με τυρί, με κιμά, με σπανάκι ή και σκέτο φύλλο με χοντρή ζάχαρη.”

Υλικά

  • 1+1/2 λίτρο γάλα
  • 250gr. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 βανίλιες
  • 250gr σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150gr βούτυρο γάλακτος
  • 80-100gr ζάχαρη άχνη
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Σε μέτρια φωτιά βράζετε το γάλα με τηζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες. Ρίχνετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε γρήγορα με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Προς το τέλος αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει λίγο. Σε βουτυρωμένο ταψί 34Χ36 στρώνετε τα επτά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Αδειάζετε μέσα την κρέμα και την απλώνετε καλά. Τα φύλλα που προεξέχουν τα διπλώνετε προς τα μέσα. Κλείνετε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα ένα ένα. Ραντίζετε με το βούτυρο καιψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 30΄ λεπτά. Ψιλοκόβετε τις μερίδες και τις σερβίρετε πασπαλίζοντας με τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα.

Μερίδες 6