Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με άνηθο & δυόσμο

Tα ντολμαδάκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα φαγητά σε ένα γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο και μόνα τους αποτελούν ένα κυρίως πιάτο νόστιμο και απολύτως υγιεινό. Η καταγωγή τους είναι από τη Μικρά Ασία, εξ ‘ου και η ονομασία “γιαλαντζή” που σημαίνει ψεύτικο, δηλαδή χωρίς κρέας. Τα έφεραν οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Σήμερα τα ντολμαδάκια είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο.”

Υλικά

  • 60 αμπελόφυλλα
  • 1/2 + 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (όχι τα φύλλα)
  • 2 κούπες ρύζι γλασέ
  • 6-7 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • Zωμό λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μισή κούπα καυτό λάδι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει. Μερικά (4-5) από τα φύλλα, τα στρώνετε στη βάση της κατσαρόλας. Βάζετε λίγη γέμιση στην άκρη του φύλλου. Τυλίγετε το κάθε φύλλο διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Τα αραδιάζετε κυκλικά σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και το ζωμό, μέχρι να σκεπαστούν. Βάζετεε πάνω ένα βαρύ πιάτο και τα σιγοβράζετε για περίπου 35 λεπτά. Τα σερβίρετε με γιαούρτι ή με τζατζίκι.

Μερίδες 5