Πιροσκί με πατάτα

“Τα Πιροσκί είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα. Τη συνταγή την έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες διαδόθηκε μέχρι τη σημερινή νεότερη γενιά. Εκτός από την πατάτα μπορείτε να γεμίσετε τα Πιροσκί με τυρί, πράσο, κιμά, λουκάνικο. “

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι σπορέλαιο
  • ½ φλιτζανάκι ξίδι
  • 1+1/2 κούπα νερό χλιαρό
  • λίγο σπορέλαιο επιπλέον (για τα χέρια)
  • Άφθονο λάδι για τηγάνισμα

Γέμιση

  • 6-7μέτριες πατάτες βρασμένες
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Διαλύετε καλά τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε το αλάτι και τα ανακατεύετε. Ανοίγετε στη μέση μια λακουβίτσα. Ρίχνετε τη μαγιά, το σπορέλαιο, το ξίδι και τα ανακατεύετε ελαφρώς. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακήζύμη. Τη σκεπάζετε καλά και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μία ώρα και να φουσκώσει καλά. Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς, κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγετε με τα λαδωμένα χέρια σας σε μικρά μακρόστενα πιττάκια. Τα αραδιάζετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πατάτε μ’ ένα πιρούνι τις πατάτες για να πολτοποιηθούν. Σε καυτό λάδι σοτάρετε πολύ καλά πρώτα τα κρεμμύδια κα ιμετά τις πατάτες. Ρίχνετε το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι, τοπιπέρι,ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Μοιράζετε τη γέμιση στα πιττάκια, τα κλείνετε και πατάτε τις άκρες τους για να κλείσουν καλά. Τα τηγανίζετε σε άφθονο καυτό λάδι. Τα σερβίρετε ζεστά.

Κομμάτια 30