Σουτζουκάκια Σμυρνέικα του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Πικάντικη νοστιμιά για το απόλυτο πιάτο, με καταγωγή από τη Σμύρνη της Μικρασίας, που έχει ελληνικές και ανατολίτικες ρίζες. Το συνοδεύουμε με έναν βελούδινο πουρέ και με τη λαχταριτή κόκκινη σάλτσα του. Οι μοναδικές μυρωδιές από το σκόρδο, το κύμινο και την κανέλλα ανεβάζουν την όρεξη και τη λαχτάρα για αμαρτωλές βουτιές.”

Μερίδες: 4-6
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος Αναμονής: 60’
Χρόνος Μαγειρέματος: 20’

ΥΛΙΚΑ

Για τα σουτζουκάκια

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα) μουλιασμένες σε ξηρό κόκκινο κρασί
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τον κιμά
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
  • 1 πρέζα κύμινo
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 σκελίδας σκόρδο λιωμένη
  • Ανθό αλατιού &φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες (αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες & ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
  • 1 πρέζα κύμινo
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • Ανθό αλατιού &φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ

Μερίδες: 4-6
Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Χρόνος Μαγειρέματος: 30’

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ. πατάτες
  • 200 ml γάλα (χλιαρό)
  • 120 γρ βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε ολόκληρες με τη φλούδα να βράσουν σε κρύο αλατισμένο νερό για περίπου 30΄.

Μόλις βράσουν, τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.

Στη συνέχεια βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας το βούτυρο σε 2-3 δόσεις. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και μόλις αρχίσει να στέκεται ο πουρές μας αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το τηγάνισμα

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί που έχουμε στραγγίσει καλά από το κρασί, το ελαιόλαδο, το αυγό, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο.

Ανακατεύουμε τον κιμά καλά ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 30’-40’ πριν τον μαγειρέψουμε.

Βγάζουμε τον κιμά από ψυγείο και πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο μέγεθος που θέλουμε.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, πουδράρουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια με το αλεύρι και τα τηγανίζουμε έως ότου πάρουν λίγο χρώμα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Για τη σάλτσα

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε τη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για ακόμη 10’.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για ακόμη 10’.

Συνοδεύουμε τα σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας.