Χαλβάς με σιμιγδάλι του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Με καταγωγή από την Ανατολή μας έρχεται το γλυκό, που θέλει υπομονή και φτιάχνεται με λάδι, σιμιγδάλι και ζάχαρη ή σιρόπι για πιο πλούσια γεύση. Η προσθήκη σταφίδας, αμυγδάλων και του ξύσματος λεμονιού, δίνει μια μοναδική γεύση. Ιδανικό για το τελείωμα κάθε ελληνικού γεύματος.”

Μερίδες: 6-8
Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Χρόνος Μαγειρέματος: 15’

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Φλούδα από ½ λεμόνι

Για τον χαλβά

  • 3/4 φλ. ηλιέλαιο, ή καλαμποκέλαιο ή παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 φλ. σιμιγδαλι ψιλό
  • 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα Κορίνθου
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι βιολογικό

Για το σερβίρισμα

Κανέλα Κεϋλάνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3’- 4’ το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας την φλούδα και τον χυμό λεμονιού και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τον χαλβά

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το λάδ και το σιμιγδάλι (και τα δύο είδη) και τα καβουρντίζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρει σκούρο χρώμα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την φωτιά, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το ξύσμα λεμονιού και προσεκτικά με μία μεγάλη κουτάλα προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου ο χαλβάς να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

Ξεφορμάρετε τον χαλβά σε μία πιατέλα, πασπαλίστε με μπόλικη κανέλα Κεϋλάνης και σερβίρετε.