Χταπόδι με ρεβιθάδα και κρίταμο του Απόστολου Αλτάνη

Υλικά για οχτώ μερίδες:
2 τμχ. Χταπόδι (2.5kg)
2 τμχ. Κρεμμύδι ξερό
2 τμχ. Καρότο
2 τμχ. Κλωνάρι Σέλερι
12 τμχ. Αστεροειδή Γλυκάνισο
2 τμχ. Φύλλο δάφνης
20-24 τμχ. Κόκκους μαύρο πιπέρι
800 ml. Κόκκινο κρασί
Νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα υλικά σε φέτες και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι, τα
μπαχαρικά, το νερό και το κρασί. Βράζουμε για 10΄και κλείνουμε την φωτιά. Σκεπάζουμε με
μεμβράνη τη κατσαρόλα και το αφήνουμε έτσι για 1 ώρα περίπου. Ελέγχουμε τα πλοκάμια αν
έχουν μαλακώσει και κόβουμε σε μερίδες.
Υλικά για τον πουρέ ρεβιθάδας:
200 γρ. Ρεβίθια σε νερό για 12 ώρες
800 ml Νερό
1 τμx. Φύλλο δάφνης
16 ml. Ελαιόλαδο
30 γρ. Κρεμμύδι φέτες
40 γρ. Σελινόριζα σε κύβους
10 ml. Χυμό λεμονιού
Χτύπημα στο μπλέντερ:
30 ml. Χυμό λεμονιού
30 ml. Ελαιόλαδο
14 γρ Πελτές τομάτας
Aλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι
χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την σελινόριζα, το νερό και τα ρεβίθια και βράζουμε σε
χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το χυμό λεμονιού.
Μόλις μαλακώσουν και εξατμιστούν τα νερά, χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα.
Βάζουμε τον πελτέ και δοκιμάζουμε σε αλάτι προσθέτοντας αν χρειάζεται κι άλλο χυμό λεμόνι
και ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε όπως στην φωτογραφία.