“Τη συνταγή αυτή την έφεραν το 1492 οι Εβραίοι Σεφαραδείμ, όταν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Διασώθηκε από γενιά σε γενιά και παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το «Σαμπάτ» (Ιερό Σάββατο) ήταν η καθιερωμένη μέρα, που συνήθιζαν να κερνούν στους επισκέπτες αυτά τα αυγά, τα οποία συμβολίζουν την διαρκή ανανέωση της ζωής.”
Υλικά
- 10 αυγά
- φλούδες κρεμμυδιού (από20 ξερά κρεμμύδια)
- 1 γεμάτη κουταλιά ελληνικός καφές αλεσμένος
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλιά αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα αυγά και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες. Τα τοποθετείτε σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνετε άφθονο νερό. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 5-6 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο. Τα σιγοβράζετε για 8 ώρες.