Η Θεσσαλονίκη, ως Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO, ταξίδεψε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, πόλη του ίδιου δικτύου, για να συμμετάσχει στο ετήσιο Φεστιβάλ Καλαμποκιού. Η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονλικης και τον chef ambassador Ανδρέα Κλαυδιανό, παρουσιάζοντας δύο εμβληματικές συνταγές που απέσπασαν τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων. Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχαν chef από τις πόλεις Usuki της Ιαπωνίας, San Antonio και Tucson της Αμερικής και από την πόλη του Bergamo.
Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, ο executive σεφ της Θεσσαλονίκης, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση Fiera di Sant’Alessandro – Agricoltura, Zootecnia, Equitazione, Prodotti tipici, Eventi, με μια μοναδική παρουσίαση της παραδοσιακής μπουγάτσας με κρέμα. Το έδεσμα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, μαγνήτισε τα βλέμματα και «γαργάλησε» τους ουρανίσκους των επισκεπτών, αποδεικνύοντας τη διαχρονική αξία της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την τέχνη της παρασκευής του φύλλου και να δοκιμάσει τη γεύση που «κουβαλάει» την ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκη.
Η συμμετοχή της πόλης μας, κορυφώθηκε την επόμενη ημέρα, στο φιλανθρωπικό δείπνο που διοργάνωσε η πόλη που φιλοξένησε τις διεθνείς αποστολές, όπου ο master chef από τη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε το Ποντιακό χαβίτς με μοσχάρι. Το πιάτο, μια αναφορά στην πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της πόλης από τους Πόντιους, κέρδισε τις εντυπώσεις με την απλότητα, το μεθυστικό άρωμα από το φρέσκο βούτυρο και την πλούσια γεύση του. Η γευστική αυτή εμπειρία, όχι μόνο ανέδειξε την παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα, αλλά και τη συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών στο γαστρονομικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης.
Η επιτυχής αυτή συμμετοχή ενισχύει τις σχέσεις με τις άλλες Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας του δικτύου της Unesco και προβάλλει διεθνώς τη γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας ότι η πόλη μας είναι ένας κορυφαίος προορισμός γεύσης και πολιτισμού.
Αρχική Δελτία Τύπου Γεύσεις από Θεσσαλονίκη στο Φεστιβάλ Καλαμποκιού του Μπέργκαμο: Μια Συνάντηση Πολιτισμών