Θρίαμβος για τη Θεσσαλονίκη στη Philoxenia 2025: Η «Πόλη των Γλυκών»

Με απόλυτη επιτυχία και ρεκόρ προσέλευσης ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2025 (14-16 Νοεμβρίου), αναδεικνύοντας τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης, με θέμα «Θεσσαλονίκη, η πόλη των γλυκών».

Το περίπτερο του Δήμου (Περίπτερο 15, Stand C06) μετατράπηκε σε έναν πραγματικό πόλο έλξης, φιλοξενώντας χιλιάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια γλυκιά, γευστική περιήγηση στην παράδοση, την ιστορία και την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, της Δημιουργικής Πόλης Γαστρονομίας της UNESCO.

Η τριήμερη δράση, που εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Θεσσαλονίκης ως δημιουργική πόλη γαστρονομίας της UNESCO, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή και ενθουσιασμό του κοινού.

Οι επισκέπτες δοκίμασαν εμβληματικά γλυκά. Καταξιωμένοι pastry chefs της πόλης, από τα ζαχαροπλαστεία «Loryan», «Σιροπιαστά Μιχαηλίδης», «Δορκάδα», «Ζάχαρη», «Αλεξούδας», «Αβέρωφ», «Μαρίνης» και Χατζηφωτίου, παρουσίασαν και προσέφεραν για γευστική δοκιμή τους θρυλικούς τους θησαυρούς (από «Θεσσαλονικιώτικα Ποντικάκια» και «Μπακλαβά πολίτικο», μέχρι «Τσουρέκι» και «Προφιτερόλ»).

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε  το pairing μους σοκολάτας Valrhona καοι cherry κρέμα με τοπικά κρασιά του Αρβανιτίδη, από τον executive pastry chef Αλέξανδρο Αλεξίου,  το οποίο απέδειξε την υψηλή γαστρονομική δυναμική του προορισμού.

Ακόμη εξειδικευμένοι ξεναγοί του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, καθήλωσαν το κοινό με τις αφηγήσεις τους, ζωντανεύοντας τις κρυφές ιστορίες και τους θρύλους της Άνω Πόλης, αναδεικνύοντας τις συνιστώσες της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης,  Βασίλης Γάκης δήλωσε: «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού στη Philoxenia 2025. Το περίπτερό μας, γεμάτο γεύσεις, άρωμα και παράδοση, επιβεβαίωσε γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πιο γευστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η επιτυχία αυτή μας δεσμεύει να συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη για την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής μας κληρονομιάς, ενισχύοντας την θέση μας στο δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες ζαχαροπλάστες, τους ξεναγούς και τους χορηγούς για τη συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης, ανανεώνοντας το γευστικό μας ραντεβού για τις επόμενες δράσεις.