“Το Μαντί είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Είναι υγιεινό, πλούσιο διατροφικά και θεωρείται ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Θα το βρείτε σε πολλά εστιατόρια της πόλης μας. Απολαύστε το!”
Υλικά
- Για τη ζύμη
- 300gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- λίγο αλάτι
- ½ κούπα (περίπου) χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 200γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
- 200γρ.κιμάς πρόβειος
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 6-7 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο μπαχάρι
- λίγο κύμινο, αλάτι
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 3 κούπες ζωμός μοσχαρίσιος ή πρόβειος
- 1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι γλυκό
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ζωμός μοσχαρίσιος
- λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αυγό, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνετε καλά, σχηματίζετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ανακατεύετε τους κιμάδες και προσθέτετε το κρεμμύδι,το σκόρδο, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ένα μεγάλο τετράγωνο φύλλο, το κόβετε σε λωρίδες με φάρδος 4-5 εκατοστά και ξανακόβετε την κάθε λωρίδα σχηματίζοντας τετράγωνα πιτάκια. Με ένα κουταλάκι μοιράζετε τη γέμιση στα πιτάκια. Κλείνετε τις τέσσερις άκρες σχηματίζοντας “πουγκάκια”. Τα στρώνετε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι και τα ραντίζετε με το λάδι.
Ψήνετε στους 180⁰C βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Αφού ροδίσουν καλά βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ρίχνετε με μια κουτάλα λίγο λίγο το ζωμό και πασπαλίζετε με το κόκκινο πιπέρι. Αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει καλά το ζωμό του. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρετε περιχύνοντας με το γιαούρτι και πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο.
Μερίδες 6