Χορτόπιτα με σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδες, μυρώνια & καυκαλήθρες του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα, που φτιάχνεται σε κάθε σημείο της Ελλάδας με φύλλο και γέμιση ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Τα πλούσια χόρτα, μαζεμένα από τη γη, ανακατεμένα με το κρεμμύδια και το πράσο, θα δώσουν ξεχωριστή γλύκα, σε ένα πιάτο, που τρώγεται κάθε ώρα της ημέρας, ως πρώτο πιάτο, συνοδευτικό ή σνακ.”

Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Χρόνος Μαγειρέματος: 1:10’

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο πράσο σε λεπτές φέτες
  • 1 κιλό σέσκουλα, χοντροκομμένα
  • 500γρ. τσουκνίδες, χοντροκομμένες
  • 500γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, χοντροκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο για πίτες
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τα σέσκουλα, τις τσουκνίδες, το σπανάκι, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους.

Ανακατεύετε ανά διαστήματα και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα με το λάδι τους. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε τα χόρτα να κρυώσουν και μετά ανακατεύετε μέσα τα αυγά. Αν τα χόρτα έχουν παραπάνω υγρασία, τα πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C. Λαδώνετε ένα ταψί με ελαιόλαδο, απλώνετε ένα-ένα τα μισά χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά. Στρώνετε τη γέμιση και φέρνετε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα. Καλύπτετε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα-ένα. Κλείνετε την πίτα δημιουργώντας κόθρο γύρω-γύρω, τη χαράζετε, τη ραντίζετε με ελαιόλαδο και την ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.