Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και κρεμμύδι του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται! Η πικάντικη γεύση αυτού του μοναδικού λαχανικού, που μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως πιάτο, συνοδεία μπόλικης φέτας ή να αποτελέσει μεζέ για το καλοκαιρινό τραπέζι με ψαρικά ή κρεατικά.”

Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 1:15’
Χρόνος Μαγειρέματος: 25’

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μελιτζάνες
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ντοματοπελτέ
  • 4 ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο κύμινο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους. Τις βάζουμε σε αλατόνερο για 40΄ για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε καλά, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15΄-20΄.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση με το άλλο μισό ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μισό ποτήρι νερό, τον μαϊντανό, λίγο κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10΄ να μελώσουν. Τοποθετούμε τη σύβραση πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C στον αέρα για 20΄-25΄.