Τσουρέκι παραδοσιακό του Σωτήρη Ευαγγέλου

“Το εκλεκτό βούτυρο και το καλό ζύμωμα δίνουν τη μοναδική γεύση στο απόλυτο Πασχαλιάτικο γλυκό. Οι μυρωδιές από τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ, που αναδύονται σε κάθε μπουκιά ενισχύουν τον πλούσιο γευστικό χαρακτήρα του.”

Τεμάχια: 4

Χρόνος Προετοιμασίας: 45’

Χρόνος Αναμονής: 3:30’-4:00’

Χρόνος Μαγειρέματος: 35’

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι τύπου Αμερικής
  • 90 γρ. νωπή μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαστίχα Χίου
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 1 βανιλίνη (σκόνη)
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 1 πρέζα κακουλέ
  • 190 γρ. αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml γάλα
  • 170 ml κρύο νερό
  • 250 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε κύβους)

Για το άλειμμα των τσουρεκιών

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, τη μαγιά (αφού τη θρυμματίσουμε με το χέρι), τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αναμιχθούν καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά, το γάλα, το νερό και χτυπάμε για 10’-15’ σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για τουλάχιστον 20’-30’ ή όσο χρειαστεί μέχρι να γυαλίσει η ζύμη, να είναι μαλακή, ελαστική και με ίνες.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 2 ώρες.Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες (ή όσες θέλουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα τσουρέκια μας) και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15’. Ανοίγουμε τις μπάλες σε φιτίλια και πλέκουμε την κάθε πλεξούδα με 2 φιτίλια.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια αραιά σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή μέσα σε σβηστό φούρνο μέχρι να φουσκώσουν, για τουλάχιστον 1-1,5 ώρα.

Αραιώνουμε τον κρόκο αυγού με το νερό χτυπώντας το ελαφρά με 1 πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών απαλά και τα αφήνουμε να σταθούν για ακόμη 5’-10’.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150⁰C για 35΄ ή έως ότου ροδίσουν.