Η Θεσσαλονίκη, ως μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, συνεχίζει να υλοποιεί και να στηρίζει δράσεις που προάγουν την τοπική γαστρονομική κουλτούρα, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση και την κοινωνική ένταξη.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για πρώτη φορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Η Μακαρονάδα της Πέμπτης».
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και δημιουργικό εργαστήρι μαγειρικής που απευθύνεται σε μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ, κάθε Πέμπτη, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2025, τις πρωινές ώρες, με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης και αναμένεται να φιλοξενήσει παραπάνω από 500 μαθητές.
Με τη καθοδήγηση του έμπειρου σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, οι μαθητές θα παρασκευάζουν μια νόστιμη συνταγή μακαρονάδας, ανακαλύπτοντας τη σημασία των πρώτων υλών και τα μυστικά της κουζίνας.
Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία:
• να γνωρίσουν βασικούς κανόνες υγιεινής στη μαγειρική,
• να καλλιεργήσουν διατροφική κουλτούρα και γαστρονομική παιδεία,
• να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας,
• να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Με το πρόγραμμα «Η Μακαρονάδα της Πέμπτης», η Θεσσαλονίκη επενδύει στη νέα γενιά, καλλιεργώντας από νωρίς την αξία της σωστής διατροφής και της δημιουργικότητας στη γαστρονομία.
Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ, της CORAL GAS και GAS24, οι οποίες με την παροχή των προϊόντων τους βοήθησαν στην ποιοτική και άρτια υλοποίηση της δράσης.
Χορηγοί: