Η πόλη της Ρουέν διοργάνωσε το φεστιβάλ γαστρονομίας «Rouen à Table!» από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου, που φέτος ήταν εμπνευσμένο από τον κόσμο του Κινηματογράφου.
Με τίτλο «Les Chefs font leur Cinéma» (Οι Σεφ δημιουργούν το Σινεμά τους), η πόλη γαστρονομίας της Ρουέν, επέλεξε έξι chef από αντίστοιχες πόλεις του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco, για να παρουσιάσουν τις γαστρονομικές δημιουργίες τους. Μεταξύ αυτών ήταν και η Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε με τον chef Γιάννη Σεπέρα του εστιατορίου Mia feta bar.
Οι πρώτες δύο μέρες περιείχαν μοναδικά δείπνα στα οποία δόθηκε το όνομα «με 4 χέρια», όπου οι σεφ ξενοδοχείων και εστιατορίων της Ρουέν, συναντήθηκαν με τους διεθνείς σεφ από τις Δημιουργικές Πόλεις γαστρονομίας της UNESCO και αντάλλαξαν τεχνικές μαγειρικής με έμφαση στον πειραματισμό.
Οι σεφ ένωσαν το ταλέντο και τις γαστρονομικές τους κουλτούρες και ετοίμασαν τα μοναδικά δείπνα, συνδυάζοντας τα τοπικά προϊόντα της Νορμανδίας, τον μηλίτη, το αχλάδι και τα χτένια, με την προσθήκη νότας της έκαστης γαστρονομικής κουλτούρας.
Ο Γιάννης Σεπέρας από τη Θεσσαλονίκη, δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον ελληνικό μενού με γαλλικές επιρροές. Ως ορεκτικό παρουσίασε χτένια πάνω σε ένα στρώμα από τζατζίκι, ταρτάρ χταποδιού και κρέμα λεμονιού και δύο επιλογές για το κεντρικό μενού: αρνάκι αργοψημένο με καπνιστή μελιτζάνα, βότανα και γλασαρισμένα λαχανικά, και χτένια με τσιπς μήλου, τουρσί λεμονιού και μαύρες ελιές τα οποία συνοδεύτηκαν από μια τάρτα ελληνικών και γαλλικών τυριών με κρέμα ρατατούιγ και σκόνη μπέικον. Το ενδιαφέρον μενού έδεσε με μία σφαίρα μπακλαβά με λευκή σοκολάτα, μους ελληνικού γιαουρτιού, καραμελωμένα φιστίκια και μέλι, πασπαλισμένο με σκόνη φιστικιού και βρώσιμα άνθη.
Την τελευταία μέρα ακολούθησαν τα Battles de Chefs (Μάχες Σεφ), όπου οι διεθνείς σεφ συναγωνίστηκαν ανά δυάδες και μέσα σε είκοσι λεπτά, κλήθηκαν να ετοιμάσουν ένα fusion πιάτο, που να εμπεριέχει την γαστρονομική παράδοση της χώρας τους σε συνδυασμό με την παραδοσιακή Νορμανδική κουζίνα και προϊόντα. Το εντυπωσιακό πιάτο του Θεσσαλονικιού σεφ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το κοινό, που ρωτούσε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την Θεσσαλονίκη. Ετοίμασε μπακαλιάρο ποσέ με κρέμα παστινάκι και αχλάδι, ταρτάρ με χτένια αχλάδι και αγγούρι πίκλα, αφρό φάβας, μαύρο χαβιάρι και φύτρες καπουτσίνο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαίοι σεφ από τη Ρουέν και εκπρόσωποι από τις έξι πόλεις της UNESCO. Συγκεκριμένα:
- Chef Ιωάννης Σεπεράς Θεσσαλονίκη
- Chef Isabel Álvarez Ribes, Burgos Ισπανία
- Chef Diana-Marlyse Johnson, Bohicon, Μπενίν
- Chef Watanabe Ken, Tsuruoka, Ιαπωνία)
- Chef Manuel Alejandro Mendez, Merida, Μεξικό)
- Chef Michaël Fessler Friburg, Ελβετία)
Η προώθηση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης μέσα από το δίκτυο δημιουργικών πόλεων της Unesco, εντάσσεται στη γενικότερη διεθνή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, με στόχο να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά της ως ποιοτικός και πολυπολιτισμικός γαστρονομικός προορισμός στην ευρωπαική αγορά και όχι μόνο.