5.1 C
Thessaloniki
5.1 C
Thessaloniki

Food Stories Guide

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

“Το κουλούρι ξεκίνησε να παρασκευάζεται στην πόλη μας από τους πρόσφυγες και έμεινε ως το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που πουλούσαν οι κουλουρτζήδες με τους ταβάδες στο κεφάλι από τα ξημερώματα. Αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης σε κάθε της γωνιά είναι γεμάτη

Τραχανάς με τυρί και φρυγανισμένο ψωμί

“Παραδοσιακό φαγητό με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές. Θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό, συνήθως τρώγεται ζεστό και αποτελούσε ένα από τα κύρια πιάτα του πρωινού. Μπορείτε να απολαύσετε τραχανά γλυκό, ξινό ή και τραχανά λαχανικών. Μετά από πολλές προσπάθειες της τότε Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, νυν Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, ο τραχανάς καθιερώθηκε, ως γκουρμέ πρωϊνό

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

“Η προέλευσή της τοποθετείται στο Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη πριν την Άλωση. Στη Θεσσαλονίκη έφτασε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Σήμερα, είναι εκτατοντάδες τα μαγαζιά, που μπορεί κάποιος να την απολαύσει με κρέμα, με τυρί, με κιμά, με σπανάκι ή και σκέτο φύλλο με χοντρή ζάχαρη.” Υλικά 1+1/2 λίτρο γάλα 250gr. ζάχαρη 1 πρέζα

Λουκουμάδες με μέλι & κανέλα

“Οι λουκουμάδες είναι το αγαπημένο σνακ των Θεσσαλονικέων. Η εξαιρετική γεύση τους ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να τους απολαύσει κανείς όλες τις ώρες της ημέρας, από τα πανηγύρια, που τους πουλούν οι πλανόδιοι πωλητές μέχρι τα καλύτερα gourmet εστιατόρια των ξενοδοχείων. Με μέλι και καρύδια, με άσπρη, μαύρη ή καφέ σοκολάτα, όπως και να

Πιροσκί με πατάτα

“Τα Πιροσκί είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα. Τη συνταγή την έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες διαδόθηκε μέχρι τη σημερινή νεότερη γενιά. Εκτός από την πατάτα μπορείτε να γεμίσετε τα Πιροσκί με τυρί, πράσο, κιμά, λουκάνικο. “ Υλικά 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 1 κύβος νωπή

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με άνηθο & δυόσμο

“Tα ντολμαδάκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, που μπορεί να συνοδεύσει όλα τα φαγητά σε ένα γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο και μόνα τους αποτελούν ένα κυρίως πιάτο νόστιμο και απολύτως υγιεινό. Η καταγωγή τους είναι από τη Μικρά Ασία, εξ ‘ου και η ονομασία “γιαλαντζή” που σημαίνει ψεύτικο, δηλαδή χωρίς κρέας. Τα έφεραν οι πρόσφυγες με τον

Μαντί

“Το Μαντί είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Είναι υγιεινό, πλούσιο διατροφικά και θεωρείται ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Θα το βρείτε σε πολλά εστιατόρια της πόλης μας. Απολαύστε το!” Υλικά Για τη ζύμη 300gr αλεύρι για

Πατσάς με σκορδοστούμπι και μπούκοβο (σπιτικός)

“Τα πρώτα πατσατζίδικα στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν το 1930. Η προετοιμασία του πατσά είναι πραγματική ιεροτελεστία και μας δίνει ένα πιάτο δυναμωτικό, τονωτικό, χορταστικό και εύγευστο. Ο πατσάς ήταν ανέκαθεν το φαγητό της φτωχολογιάς. Το ποδαράκι, η κοιλιά, το στομάχι (σαρδένι), το παχύ έντερο, το πάγκρεας (τόπι), όλα από μοσχάρι, είναι τα πέντε βασικά είδη που

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

“Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη. Το προτιμούν οι Θεσσαλονικείς γιατί είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Έχουν συνδεθεί με το Κυριακάτικο τραπέζι και το τραπέζι των Χριστουγέννων.” Υλικά 1 μέτριο λάχανο 400γρ.κιμάς μοσχαρίσιος 200 γρ. κιμάς χοιρινός 1+1/2 κούπες ρύζι γλασέ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ½

Μυδοπίλαφο με άνηθο

“Χιλιάδες τόνοι μυδιών αλιεύονται κάθε χρόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι Θεσσαλονικείς έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν φρέσκα και ευωδιαστά μύδια σε πολύ προσιτές τιμές. Το Μυδοπίλαφο είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, που μπορεί να απολαύσει κανείς σε όλα τα εστιατόρια και ουζερί της πόλης, συνοδεύοντας το πάντοτε με ένα ποτήρι λευκό

Σαρδέλες παντρεμένες στα κάρβουνα

“Ένα πιάτο πλούσιο σε ω3 λιπαρά. Ο πιο εξαιρετικός μεζές στα ουζερί της πόλης μας. Περπατώντας κανείς στα στενά στο Καπάνι, στην πλατεία Άθωνος, στα Λαδάδικα, στα ταβερνάκια της Κρήνης απολαμβάνει την ευωδιαστή ψητή σαρδέλα και φυσικά δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον γευστικό πειρασμό, που συνδυάζεται μοναδικά με ένα δροσερό ουζάκι ή τσίπουρο.”

Αυγά Haminados

“Τη συνταγή αυτή την έφεραν το 1492 οι Εβραίοι Σεφαραδείμ, όταν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Διασώθηκε από γενιά σε γενιά και παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το «Σαμπάτ» (Ιερό Σάββατο) ήταν η καθιερωμένη μέρα, που συνήθιζαν να κερνούν στους επισκέπτες αυτά τα αυγά, τα οποία συμβολίζουν την διαρκή

Τρίγωνα Πανοράματος

“Η ιστορία “Τρίγωνα Πανοράματος” καλά κρατεί, εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον. Οι Θεσσαλονικείς, ειδικά τις Κυριακές, ανηφορίζουν στο Πανόραμα (προάστιο της Θεσσαλονίκης) για να απολαύσουν ένα εξαιρετικό γλυκό. Οι τουρίστες, αλλά και οι κάθε λογής επισκέπτες της πόλης τα αναζητούν για να απολαύσουν την μοναδική τους γλύκα, το τραγανό τους φύλλο και την υπέροχη κρέμα