12.7 C
Thessaloniki
12.7 C
Thessaloniki

Βιωσιμότητα

H agenda της Unesco για το 2030

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα του 2030 για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Ατζέντα αυτή δημιουργήθηκε με τη συνεργασία 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, ΜΚΟ, φορέων, πολιτών και είναι ένα πλάνο δράσης, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας, με στόχο την ευημερία. Είναι επίσης, το μονοπάτι για έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και με ευημερία, σε έναν υγιή πλανήτη.

Οι 17 Βιώσιμοι Στόχοι (SDGs), που συμπεριλήφθηκαν στην Ατζέντα στηρίζουν μια ισόρροπη ανάπτυξη και στους τρεις τομείς: την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Δεν είναι απλές υποσχέσεις, αλλά ένα σχέδιο δράσης, ώστε να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Είναι επίσης, μια πρόκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, πολίτες μικρών ή μεγάλων χωρών, σε αγροτικές περιοχές ή μεγαλουπόλεις. Στόχος είναι η εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. https://unric.org/el/

 

Στόχοι βιωσιμότητας

Η ιδέα της βιωσιμότητας

Πως να γίνετε ενεργός πολίτης

woman-holding-recycling-basket-kitchen

Υπάρχουν πολλοί και απλοί, καθημερινοί κανόνες, που μπορούμε να ακολουθούμε, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς τον εαυτό μας, τους άλλους και το περιβάλλον.
Ισορροπημένη διατροφή και επαρκής κατανάλωση νερού είναι βασικοί κανόνες καλής υγείας για όλους μας.
Υπεύθυνη κατανάλωση προϊόντων, που τηρούν βασικούς κανόνες βιωσιμότητας.
Προσφορά προς τον συνάνθρωπο, που βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση από εμάς.
Μείωση της απόρριψης τροφίμων.
Προστασία του περιβάλλοντα χώρου στην κοινότητα, τηρώντας απλούς κανόνες καθαριότητας, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Η ατομική προσπάθεια και η υπεύθυνη στάση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του δημόσιου χώρου, έτσι όπως θα θέλαμε.

Πως να γίνετε ενεργός Chef

Η γαστρονομία είναι κουλτούρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποι, που την διαμορφώνουν παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό. Η διατήρηση και εξέλιξη της παράδοσης παίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης.
• Χρήση τοπικών και αυθεντικών πρώτων υλών στις επαγγελματικές κουζίνες.
• Ανακύκλωση συσκευασιών.
• Zero waste και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.
• Προσφορά τροφής σε ανθρώπους ευάλωτους, που βρίσκονται σε ανάγκη.
• Περιορισμός της σπατάλης ενέργειας και νερού.
• Διαμόρφωση του χώρου με όρους υπεύθυνης και βιώσιμης διαχείρισης.
• Επιλογή κατάλληλου προσωπικού και σεβασμός προς τον πελάτη.