Μυδοπίλαφο με άνηθο

“Χιλιάδες τόνοι μυδιών αλιεύονται κάθε χρόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι Θεσσαλονικείς έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν φρέσκα και ευωδιαστά μύδια σε πολύ προσιτές τιμές. Το Μυδοπίλαφο είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, που μπορεί να απολαύσει κανείς σε όλα τα εστιατόρια και ουζερί της πόλης, συνοδεύοντας το πάντοτε με ένα ποτήρι λευκό κρασί, που αναδύει υπέροχα αρώματα.”

Υλικά

  • ½ κιλό μύδια με το κέλυφος
  • 1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (όχι τα φύλλα)
  • 2 κούπες ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κούπες ζωμό λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε με ένα μαχαιράκι εξωτερικά το κέλυφος των μυδιών, αφαιρείτε την τρίχα τους και τα πλένετε πολύ καλά. Πλένετε τα καθαρισμένα μύδια και τα στραγγίζετε.

Σε καυτό λάδι σοτάρετε τα κρεμμύδια και το ρύζι. Ρίχνετε τα καθαρισμένα μύδια, τα μύδια με το κέλυφος και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Όσα μύδια δεν ανοίξει το κέλυφος της τα πετάτε. Προσθέτετε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, τα ανακατεύετε και τα αδειάζετε σε βαθύ αντικολλητικό ταψάκι. Ρίχνετε το νερό,τα στρώνετε και ψήνετε στους 190⁰C, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά.

Μερίδες 5