Σαρδέλες παντρεμένες στα κάρβουνα

“Ένα πιάτο πλούσιο σε ω3 λιπαρά. Ο πιο εξαιρετικός μεζές στα ουζερί της πόλης μας. Περπατώντας κανείς στα στενά στο Καπάνι, στην πλατεία Άθωνος, στα Λαδάδικα, στα ταβερνάκια της Κρήνης απολαμβάνει την ευωδιαστή ψητή σαρδέλα και φυσικά δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον γευστικό πειρασμό, που συνδυάζεται μοναδικά με ένα δροσερό ουζάκι ή τσίπουρο.”

Υλικά

  • 1 κιλό μεγάλες σαρδέλες
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε μισές ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • λίγη ρίγανη
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις σαρδέλες, κόβετε τα κεφάλια τους και αφαιρείτε το κόκαλό τους. Τις πλένετε και τις στραγγίζετε. Τις αλατοπιπερώνετε και τις ραντίζετε με το λάδι. Τις ανοίγετε και μοιράζετε στοε σωτερικό τους κρεμμύδι, μαϊντανό, σκόρδο, λίγη ντομάτα και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Τις κλείνετε και τις στρώνετε σε αντικολλητική πλάκα ή σε σχάρα με κάρβουνα. Τις ψήνετε και από τις δύο πλευρές. Τις σερβίρετε ζεστές και τις ραντίζετε με το χυμό λεμονιού.

Μερίδες 4