“Οι λουκουμάδες είναι το αγαπημένο σνακ των Θεσσαλονικέων. Η εξαιρετική γεύση τους ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να τους απολαύσει κανείς όλες τις ώρες της ημέρας, από τα πανηγύρια, που τους πουλούν οι πλανόδιοι πωλητές μέχρι τα καλύτερα gourmet εστιατόρια των ξενοδοχείων. Με μέλι και καρύδια, με άσπρη, μαύρη ή καφέ σοκολάτα, όπως και να τους δοκιμάσετε είναι μοναδικοί.”
Υλικά
- 1/2kg αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 2 κούπες χλιαρό νερό (περίπου)
- 1 πρέζα αλάτι
- Λάδι για τηγάνισμα
- ½ κούπα μέλι
- ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
- λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ ρίχνετε το αλεύρι, με τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύετε.
Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε το νερό λίγο λίγο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει λείος χυλός. Τέλος ρίχνετε το αλάτι. Τον σκεπάζετε με μια πετσέτα και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
Ανακατεύετε ελαφρά και παίρνετε στη χούφτα σας χυλό. Με ένα κουταλάκι, που το βρέχετε συνεχώς, κόβετε κομματάκια χυλού και τα ρίχνετε σε άφθονο ζεστό λάδι. Με μια τρυπητή κουτάλα πιέζετε προς τα κάτω τους λουκουμάδες για να ροδίσουν καλά. Τους βγάζετε και τους αραδιάζετε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Τους σερβίρετε ζεστούς σε μεγάλη πιατέλα και τους πασπαλίζετε με το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα.
Κομμάτια 35-40