“Παραδοσιακό φαγητό με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές. Θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό, συνήθως τρώγεται ζεστό και αποτελούσε ένα από τα κύρια πιάτα του πρωινού. Μπορείτε να απολαύσετε τραχανά γλυκό, ξινό ή και τραχανά λαχανικών. Μετά από πολλές προσπάθειες της τότε Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, νυν Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, ο τραχανάς καθιερώθηκε, ως γκουρμέ πρωϊνό σε όλα τα καλά ξενοδοχεία της πόλης μας.”
Υλικά
6 κούπες ζωμός κοτόπουλου ή νερό
2 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
1 κούπα τραχανάς
1 κουταλάκι αλάτι
200gr τυρί φέτα θρυμματισμένο
4 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
Εκτέλεση
Βράζετε το ζωμό, ρίχνετε μέσα τον τραχανά,το βούτυρο και ανακατεύετε για να μη
σβολιάσει. Σιγοβράζετε για 6-7 λεπτά και προς το τέλος αλατίζετε. Αφήνετε τον τραχανά να χυλώσει .Σερβίρετε προσθέτοντας το τυρί.
Συνοδεύετε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί. Παραλλαγή: Μπορείτε να μαγειρέψετε τον τραχανά με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και να αντικαταστήσετε το τυρί με στραγγιστό γιαούρτι.
Μερίδες 4