Τρίγωνα Πανοράματος

“Η ιστορία “Τρίγωνα Πανοράματος” καλά κρατεί, εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον. Οι Θεσσαλονικείς, ειδικά τις Κυριακές, ανηφορίζουν στο Πανόραμα (προάστιο της Θεσσαλονίκης) για να απολαύσουν ένα εξαιρετικό γλυκό. Οι τουρίστες, αλλά και οι κάθε λογής επισκέπτες της πόλης τα αναζητούν για να απολαύσουν την μοναδική τους γλύκα, το τραγανό τους φύλλο και την υπέροχη κρέμα τους. Αναζητείστε τα και θα σας μείνουν αξέχαστα.”

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1/2 kg φύλλο κρούστας
  • 150gr βούτυρο γάλακτος
  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/3 κούπας κορν φλάουρ
  • ½ κούπας αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • 2+1/2 κούπες γάλα
  • 5 αυγά (μόνο τους κρόκους)
  • 100 gr βούτυρο γάλακτος
  • Για το σιρόπι
  • 2+1/2 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 2 κουταλιές γλυκόζη
  • 6-7 κόκκοι γαρίφαλο

Εκτέλεση

Απλώνετε τα φύλλα και τα κόβετε σε τρεις λωρίδες από τη μακριά τους πλευρά. Βάζετε δύο μακρόστενες λωρίδες βουτυρωμένες τη μία πάνω στην άλλη. Τις διπλώνετε σχηματίζοντας τρίγωνο, συνεχίζοντας το δίπλωμα μέχρι το τέλος του φύλλου. Με τον ίδιο τρόπο διπλώνετε όλες τις μακρόστενες λωρίδες σε τρίγωνα. Τα στρώνετε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, πάνω σε βουτυρωμένη λαδόκολλα. Τα βουτυρώνετε καλά και τα ψήνετε στους 180⁰C βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα κόβετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι, αφαιρώντας λίγο φύλλο από το εσωτερικό τους.

Για την κρέμα ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ, το αλεύρι και τις βανίλιες. Βράζετε το γάλα και τα ρίχνετε μέσα (λίγο λίγο σαν βροχή) ανακατεύοντας γρήγορα. Μόλις βράσει και πήξει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το γρήγορο ανακάτεμα. Προσθέτετε το βούτυρο, την ανακατεύετε, την αδειάζετε σε ένα μπολ και την σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεις της κρέμας. Μόλις κρυώσει την βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Για το σιρόπι, βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τις φλούδες λεμονιού και τα γαρίφαλα για 7-8 λεπτά. Πετάτε τις φλούδες και τα γαρίφαλα και προς το τέλος προσθέτετε τη γλυκόζη. Ρίχνετε λίγα λίγα τα τρίγωνα στο ζεστό σιρόπι για ένα λεπτό και τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα. Τα βάζετε να στραγγίσουν σε σχάρα με το άνοιγμα τους προς τα κάτω. Βάζετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζετε τα τρίγωνα. Τα διατηρείτε στο ψυγείο.

Τεμάχια 18